Bilje-zdravlje

Imate pitanja, želite konsultaciju? Pozovite nas na Mob: 063/ 80.87.608, pišite nam na E-mail: Skap1937@gmail.com
Vi ste ovde: Početna » Brašno od žira – najbolji izbor za zdrava i integralna peciva!
Brašno od žira

Brašno od žira – NATURAL PRODUCT – QUERCUS SEMEN

Brašno od žira je proizvedeno od hrastovog žira bez termičke obrade. Upotrebljava se za izradu hleba, peciva, palačinki, kolača i drugih proizvoda. Pre upotrebe potrebno je brašno od žira izmešati sa pšeničnim ili nekim drugim integralnim brašnom. Zatim se standardnim postupkom priprema za izradu željenog proizvoda.

Brašno od žira možete kupiti u našem prodajnom mestu Viva Tref. Brašno možete da naručite i direktno od proizvodjača, preko telefona Mob: 063/8087-608 ili direktno online ovde.

Isporučuje se u pakovanju od 500g. Cena pakovanja od 500g je 500 din.

 

 

 

Nutritivne vrednosti za Brašno od žira

Nutritivne vrednosti u 100 g.
Energetska vrednost1426 KJ, 339 Kcal
Ugljeni hidrati5,7%
Proteina5,14%
Masti5,44%

 

Sadržaj minerala u Brašnu od žira

Sadržaj minerala
Fosfor (P)0,11-g/100g
Kalijum (K)0,789-g/100g
Kalcijum (Ca)0,098-g/100g
Magnezijum (Mg)0,05-g/100g
Mangan (Mn)0,004-g/100g
Gvožđe (Fe)0,009-g/100g

 

 

Primeri hleba i peciva sa brašnom od žira

Način upotrebe i pripremanje

Pre upotrebe potrebno je brašno od žira izmešati sa pšeničnim brašnom u omeru 1:5, znači na pet kašika pšeničnog brašna dodaje se jedna kašika brašna od žira. U protivnom, ako se ne bi mešalo, hleb i pecivo od žira bilo bi veoma tvrdo, jer ovo brašno ima svojstvo zgušnjavanja onog u šta se doda. Zatim se standardnim postupkom vrši priprema dalje za izradu željenog proizvoda – hleb, pecivo, kolači.

Brašno se takođe može koristiti kao dodatak jelima pri čemu ono zgušnjava osnovnu masu u koju se dodaje – čorbe, kuvana jela, variva i td i pri tome se ponaša kao prirodni gustin. A zbog svog velikog bogatstva mineralima, ovo brašno takođe obogaćuje svako jelo ili čorbu u koje se dodaje.

Termičkom obradom menja se procenat mikro i makro elemenata u žiru. Postoje ljudi koji traže da dobiju brašno bez termičke obrade. To su oni koji traže takozvanu živu ili presnu hranu. I oni traže da brašno bude samo do 40 stepeni termički obrađeno. Za takve korisnike smo ostavili žir na prirodno sušenje.

 

Blagotvorna svojstva brašna od žira

Poznat je podatak da je tešku 1815 godinu, srpski narod preživeo uz pomoć brašna od žira, praveći od njega hleb. Hleb pripremljen sa dodatkom brašna od žira bogat je mineralima.

  • Sadrži 25% biljnih vlakana značajnih za metabolizam organizma.
  • Nema glutena u sebi.
  • Ima ulogu prirodnog gustina.
  • Može se dodavati kao začin u sva jela.

 

Scroll to Top