Bilje zdravlje

Proizvodi od hrastovog žira za ljudsku ishranu

PRVI PUT NA TRŽIŠTU!

Preporučuje ŠKAP

SLUŠAJTE NAŠ RADIO

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Škap kafa - Hrana i lek - kafa od prženog hrastovog žira

Žir je plod hrasta. Hrast je zajednički naziv za grupu listopadnog drveća u koju se ubrajaju, najćešće, lužnjak, cer, kitnjak, sladun, medunac, makedonski i česmina.

Hranljiva i lekovita svojstva hrastovog žira poznata su od davnina. Stari narodi nazivali su hrast: hlebno drvo. Od hrastovog žira pravila se izvrsna hrana, ne samo za stoku, već i za ljude. Pekao se hleb i pravilo ukusno pecivo.

U Zavodu za intelektualnu svojinu prijavljen je 1999. god. patent za pronalazak pod nazivom: "Tehnološki postupak prerade hrastovog žira u obliku mlevene kafe", koji je posle sprovedenog postupka suštinskog ispitivanja prijave patenta, priznat 2005.godine.

kafa-od-ziraskap_kafa2b.jpg

Hemijskom analizom utvrdjeno je da pržen hrastov žir doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži dosta mineralnih materija potrebnih ljudskom organizmu. Koristi se kao funkcionalna hrana, čijom se dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje ljudskog organizma. To je riznica, prvenstveno, minerala koji su, ne samo potrebni, već i neophodni ljudskom organizmu.

Osim minerala prisutni su masti, proteini, ugljeni hidrati i azot. Skoro sve što je potrebno za zdravu hranu.

U 100 grama kafe od žira pronadjeno je: 140mg P, 84mg Ca, 300mg K, 55mg Mg, 25mg Fe, 9mg Na, 3,5mg Mn, 0,88mg Zn, 0,7mg Cu. Masa mineralnih materija može varirati i zavisi od stepena termičke obrade pri tehnološkom postupku proizvodnje kafe.

Kafa od hrastovog žira može se spremati i piti kao i svaka druga kafa, a ukus se prilagodjava dodavanjem šećera ili meda sa nekoliko kapi mleka. Može se piti i u obliku bele kafe. U šolju toplog mleka razmuti se supena kašika kafe od žira, a ukus podesi dodavanjem meda ili drugog zasladjivača. Za osobe koje ne podnose slatko mleko preporučuje se namaz napravljen od iste količine kafe od žira i meda, dobro izmešano u šolji. Mešavinom se namaže hleb ili pecivo i uz čaj biće brzo spremljen funkcionalni doručak.

skap_kafa_upotreba1.jpg

Pokazao se vrlo ukusan i funkcionalan doručak sa sledećim receptom. U času jogurta umeša se supena kašika kafe od žira i supena kašika, ili manje, meda.

Danas je kafa od žira, pod trgovačkim imenom ŠKAP KAFA, dostupna korisnicima u prodavnicama zdrave hrane.

Blagodeti pri korišćenju, prvenstveno zbog sadržaja makro i mikro elemenata, kao rezultat povratnih informacija od korisnika, osećaju se:

  • poboljšanjem krvne slike, anemije, koja je posledica gubitka ili nedovoljnog unosa gvoždja u organizam,
  • otklanjanjem rahitičnosti kod dece i adolescenata,
  • smanjenjem kostobolje i bolova u zglobovima, naročito kod žena posle četrdesete godine života,
  • u regulisanju rada štitnjače,
  • kod žena sa menstrualnim problemima,
  • za vreme trudnoće i dojenja,
  • kod problema u probavnom sistemu,
  • kod spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida.
  • u stabilizaciji krvnog pritiska,
  • u smanjenju povećane vrednosti holesterola i triglicerida.

Cena pakovanja od 200g je  370 din. Manje količine Škap kafe možete kupiti u prodavnicama zdravije hrane, na primer Viva Tref, maloprodaja, Beograd. Škap kafu možete da naručite i direktno od proizvodjača, preko telefona Mob: 063/80-87-608 

 

 

VESTI

KNJIGA UPOZNAJ SEBE

Upoznaj sebe - Sistem organa za varenje

INTERVJU PAVLA ŠOJIĆA

Intervju za časopis Bilje Zdravlje

KO JE NA SAJTU

Ko je na mreži: 4 gostiju i nema prijavljenih članova