Bilje-zdravlje

Imate pitanja, želite konsultaciju? Pozovite nas na Mob: 063/ 80.87.608, pišite nam na E-mail: Skap1937@gmail.com
Vi ste ovde: Početna » O nama » Intervju Pavle Šojića za časopis Bilje i zdravlje

Slušajte naš radio

album-art

Gostovanje g.Pavla Šojića u emisiji Radio Sava na Radio Beograd 202

00:00
TV emisija - Žir od majke prirode
Žir od Majke Prirode – Gostovanje u TV emisiji Jovana Memedovića

Ne propustite ovu „edukativnu emisiju za sve one koji žele da se bave svojim životom“ – poručuje prirodnjak Pavle Šojić.

Intervju Pavle Šojića za časopis Bilje i zdravlje

 

Intervju Pavle Šojića za časopis Bilje i zdravlje

Fitoterapija – Od hrasta do leka

Sakupljanje žira
Sakupljanje žira

„Oduvek sam slobodno vreme provodio u prirodi. Dok sam radio voleo sam vikendima da odlazim na Kosmaj, da sakupljam lekovito bilje. Primetio sam da sa jeseni u hrastovim šumama opadne mnogo žira koji je uglavnom propadao.

Odlučio sam da ga bolje proučim i latio sam se knjiga Vase Pelagića i akademika Jovana Tucakova. Već posle prvog čitanja shvatio sam da svake jeseni u šumama Srbije u nepovrat odu tone žira. Na taj način nestaju iz prirode velike količine leka koji je odlični borac protiv mnogobojnih oboljenja…“

Ovako je za časopis “Bilje i Zdravlje” govorio Pavle Šojić, magistar tehničkih nauka. On je bio dugogodišnji profesor Mašinske škole “1.maj” i Više pedagoške škole u Beogradu. U toku svog radnog veka bio je autor udžbenika za buduće mašince. A već dve decenije veoma uspešno radi kao proizvođač kafe od žira.

Na padinama Kosmaja, spojio je dve svoje najveće ljubavi, mašinstvo i lekovito bilje.

Od plodova hrasta lužnjaka i cera – brašno, kafa, kosmajski šejk i žirko sir

Proizvodi od hrastovog žira - brašno, kafa, kosmajski šejk i žirko sir
Proizvodi od hrastovog žira – brašno, kafa, kosmajski šejk i žirko sir

Vremenom, proučio sam sve lekovite osobine žira od hrasta lužnjaka i cera. Zahvaljući tome, shvatio sam zašto su stari narodi hrast nazivali hlebno drvo. Tada sam odlučio da napravim pržionice za preradu žira. Posle nekoliko godina traganja i isprobavanja “zatvorio” sam tehnološki postupak termičke prerade žira. Taj moj patent je priznao i Zavod za intelektualnu svojinu.

Da bi se kora skinula, žir se prvo peče i potom čuva u papirnim džakovima do naredne termičke obrade. U drugoj fazi samo plod žira se ponovo, vrlo kratko, peče na 180 do 200 stepeni. Zatim mu se odstranjuje vlaga, uništava oporost, ugljeni hidrati prelaze u šećer.

Od temperature na kojoj pečem žir zavisi i vrsta konačnog proizvoda posle grubog i sitnog mlevenja. Dobijaju se brašno, kafa, kosmajski šejk i žirko sir.

 Žir pobeđuje anemiju

Brašno se koristi za pripremanje hleba i peciva, kafa za različite napitke. Posebno su zadivljijući rezultati kafe od žira u borbi protiv anemije. U praksi je provereno da svakodnevnim uzimanjem, za samo mesec dana, udvostruči vrednosti gvožđa u krvi – tvrdi naš sagovornik.

Hemijskom analizom je, kaže on, dokazano da je kafa od žira riznica materija potrebnih organizmu. Kafa od žira ima pre svega puno minerala: fosfora, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, natrijuma, mangana, cinka i bakra. Količina ovih minerala koji ulaze u sastav kafe, zavisi od termičke obrade žira.

Prema Šojićevim rečima, osim što se koristi za ishranu, dugotrajno uzimanje ove kafe veoma blagotvorno deluje na organizam.

Pripremanje kafe od žira

Kafa od hrastovog žira može da se priprema i pije kao i sve druge kafe. A njen ukus se prilagođava dodavanjem žutog šećera ili meda i nekoliko kapi običnog ili biljnog mleka.

Bela kafa se priprema kada se u šolji toplog mleka (običnog kravljeg ili biljnog mleka) razmuti kašika kafe. Potom se zasladi po ukusu medom, žutim šećerom ili nekim drugim prirodnim zaslađivačem (malteks, stevia, javorov sirup, itd).

Onima koji ne mogu da piju mleko preporučujem namaz pripremljen od jednakih količina kafe od žira i meda. Mešavinom namažite hleb ili pecivo i brzo ćete pripremiti potpuno funkcionalan doručak – savetuje naš sagovornik.

Kafa od žira - Škap kafa
Kafa od žira – Škap kafa

Kafa od žira ima sledeća blagotvorna svojstva u: 

 • poboljšanju krvne slike,
 • eliminisanju anemije i iscrpljenosti organizma,
 • smanjenju bolova u zglobovima, naročito kod žena starijih od 40 godina,
 • regulisanju rada štitaste žlezde,
 • ublažavanju menstrualnih tegoba,
 • kod trudnica i dojilja,
 • podsticanju i ubrzavanju rada organa za varenje,
 • otklanjanju spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida,
 • stabilizaciji krvnog pritiska,
 • snižavanju povećanih vrednosti holesterola i triglicerida,
 • ublažavanju nervoze i nesanice

Šejk sa Kosmaja kao zdrav doručak

Kombinujući hrastov žir sa drugim lekovitim biljem, Šojić je napravio i “Kosmajski šejk”, blagotvornu mešavinu žira, belog kukuruza i resnika.

Pomešan sa jogurtom/biljnim mlekom i medom/žutim šećerom/malteksom itd, šejk je naročito dobar izbor za doručak.  To je zato što on sadrži sve važne sastojke zdravog obroka: ugljene hidrate, proteine, masti, minerale i vitamine.

Zahvaljujući sadržaju i povoljnom odnosu minerala, blagotvorni napitak sa Kosmaja, deluje kao snažan antioksidant. Šejk nimalo ne opterećuje organe za varenje, sprečava nadutost i gasove i reguliše probavu. Štaviše, on poboljšava i pokretljivost nogu i smanjuje vrednosti ukupnog holesterola i triglicerida – kaže sagovornik.

Autor: J.Matijević

Pročitajte skenirani članak iz časopisa Bilje zdravlje:

NAPOMENA: Sva prava zadržava autor sajta Pavle Šojić. Nije dozvoljeno preštampavanje ili reprodukovanje ovog teksta u bilo kojoj formi, elektronskoj ili mehaničkoj. Potrebna je pisana saglasnost autora sajta za korišćenje teksta u delovima ili celini. Hvala, pozdrav, autor Pavle Šojić.

 

Traži na sajtu

Knjiga Upoznaj sebe - Sistem organa za varenje

Otkrijte fascinantan svet digestivnog sistema uz ovu informativnu knjigu. Naučite kako vaše telo obrađuje hranu i hranljive materije na jednostavan i zanimljiv način.

Intervju Pavla Šojića za časopis Bilje zdravlje

U ovom ekskluzivnom intervjuu Pavle Šojić govori o neverovatnom potencijalu žira u lečenju anemije i moći fitoterapije. Ne propustite ovo fascinantno čitanje!

Scroll to Top