Bilje-zdravlje

Imate pitanja, želite konsultaciju? Pozovite nas na Mob: 063/ 80.87.608, pišite nam na E-mail: Skap1937@gmail.com
Vi ste ovde: Početna » Saveti » Blagodeti koje su korisnici osetili pri ishrani od žira

Slušajte naš radio

album-art

Gostovanje g.Pavla Šojića u emisiji Radio Sava na Radio Beograd 202

00:00
TV emisija - Žir od majke prirode
Žir od Majke Prirode – Gostovanje u TV emisiji Jovana Memedovića

Ne propustite ovu „edukativnu emisiju za sve one koji žele da se bave svojim životom“ – poručuje prirodnjak Pavle Šojić.

Blagodeti koje su korisnici osetili pri ishrani od žira

 

Blagodeti koje su korisnici osetili pri ishrani
proizvodima od žira su:

 

hrastov žir ANEMIJA

Anemija (sideropenijska) koja se javlja kao posledica nedovoljnog unosa Fe u organizam ili gubitkom Fe. Da bi se olakšala apsorpcija Fe potrebno je u oganizam unositi vitamini C,D,K,kao i Mg. Kod ovog poremećaja preporučuje se žir u obliku kafe, prema uputstvu na pakovanju.

 

RAHITIČNOST

Rahitičnost kod dece i adolescenata, zbog sadržaja makro i mikroelemenata u žiru. Preporučuje se duža upotreba u ishrani u obliku mešavine kafe od žira i meda u istom odnosu, kao namaz.

 

KOSTOBOLJA I BOLOVI U ZGLOBOVIMA

ako nisu fizičkog porekla. Za ova oboljenja bitno utiče kvalitet ishrane i umerena fizička aktivnost. Osobe u čijoj ishrani preovladavaju namirnice kiselog porekla, uglavnom imaju ova obolenja. Preporučuje se u ishrani korišćenje bilo kog proizvoda od žira.

 

TRUDNOĆA I DOJENJE

Tri meseca pred porođaj potreba za Fe se naglo povećava. Ako trudnica nedovoljno unosi Fe ishranom, organizam će uzimati iz depoa. Time se slabi imunosistem majke. Osim toga P,Ca i drugi minerali služe za izgradnju kostiju ploda u utrobi trudnice. Korišćenjem ploizvoda od žira, prvenstveno kafe sa medom, nadoknadjuje se deficit Fe. Upotreba proizvoda od žira preporučuje se i za vreme dojenja.

 

ŽENA SA MENSTRUALNIM PROBLEMIMA

Sa gubitkom krvi, odlivima dolazi i do deficita Fe koji bi se trebao nadoknaditi kvalitetnom ishranom. Najefikasnija i najbrža nadoknada Fe može se postići korišćenjem kafe od žira sa medom.

 

PROBLEMI U PROBAVNOM SISTEMU

Korišćenjem proizvoda od žira, naročito Kosmajskog šejka bićete oslobođeni gasova, nadutosti i kiselosti u probavnom sistemu. Kosmajski šejk ubrzava metabolizam, sagorevanje masti i vrši redukciju telesne mase.

 

SPOLJAŠNJI I UNUTRAŠNJI HEMOROIDI

To je jedan od problema koji nastaje u probavnom sistemu, kao posledica neadekvatne ishrane i fizičke aktivnosti. Korišćenjem žira u ishrani, otklonićete probleme u probavnom sistemu a time  nestaće i pojava hemoroida. Na Vama je da imate redovno i fizičke aktivnosti.

 

RAD ŠTITASTE ZLEZDE

Dobijene povratne informacije od korisnika žira u ishrani, ukazuju da dolazi do povoljnijih rezultata. Trebalo bi sprovesti naučno istraživanje koje bi proverilo tezu o uticaju ishrane sa žirom na stabilizaciju rada štitaste žlezde.

 

OPTIMIZACIJA ACIDOBAZNIH VREDNOSTI KRVI

Acidobazne vrednosti označavaju se sa pH od 0 do 14. Vrednost 0 je najkiselija, a 14 najbaznija. Optimalna vrednost iznosi 7,35 do 7,45.

Evo samo nekih od pH vrednosti kod namirnica:

  • Koka kola ima pH 2,
  • vino – 3.5,
  • kafa – 4.5,
  • obična voda – 7,
  • limun –  9.

Neki od minerala koji se nalaze u sastavu žira imaju pH vrednosti:

  • kalijum – 14,
  • natrijum – 14,
  • kalcijum – 12,
  • magnezijum – 9.

Brojni naučnici i lekari tvrde da kancerogenim bolestima pogoduje kisela sredina u krvi. To potvrđuje činjenica da osobe obolele od raka imaju nisku pH vrednost. Obzirom da sastav žira ima bazni karakter, posredno bi se mogao izvesti zaključak da hrana sa žirom poseduje antikancerogena svojstva. Očekuju se i naučni rezultati.

 

STABILIZACIJA KRVNOG PRITISKA

Odnosno jednog od faktora rizika bolesti srca i krvnih sudova. Nutricionisti u pisanim medijima preporučuju korišćenje nara, kao čudotvornu voćku, za stabilizaciju krvnog pritiska, jer sadrži K=236 mg/100g. Prema njihovoj preporuci trebalo bi dnevno godinu dana piti 50g soka od nara.

Između mnoštva minerala koji se nalaze u sastavu žira, utvrđeno je da žir sadrži K=300mg/100g žira. Ovde ne bi trebalo ništa više dati komentar, osim koliko je žir, čak, i stručnjacima nepoznata ishrana za ljudski organizam.

 

SMANJENJE VREDNOSTI HOLESTEROLA I TRIGLICERIDA

Zbog povoljnog sastava hranljivih vrednosti u žiru, korišćenjem žira u ishrani, naročito Kosmajskog šejka, poboljšanjem metabolizma i sagorevanjem masti. Time se dovodi vrednost holesterola i triglicerida u referentne granice.

 

DIJABETIČARIMA

Proizvodi od žira u obliku kafe pomažu u regulisanju prerade šecera u krvi zbog minerala, prvenstveno hroma.

Traži na sajtu

Knjiga Upoznaj sebe - Sistem organa za varenje

Otkrijte fascinantan svet digestivnog sistema uz ovu informativnu knjigu. Naučite kako vaše telo obrađuje hranu i hranljive materije na jednostavan i zanimljiv način.

Intervju Pavla Šojića za časopis Bilje zdravlje

U ovom ekskluzivnom intervjuu Pavle Šojić govori o neverovatnom potencijalu žira u lečenju anemije i moći fitoterapije. Ne propustite ovo fascinantno čitanje!

Scroll to Top