Bilje-zdravlje

Imate pitanja, želite konsultaciju? Pozovite nas na Mob: 063/ 80.87.608, pišite nam na E-mail: Skap1937@gmail.com
Vi ste ovde: Početna » Saveti » Nova saznanja o hrastovom žiru u ljudskoj ishrani

Slušajte naš radio

album-art

Gostovanje g.Pavla Šojića u emisiji Radio Sava na Radio Beograd 202

00:00
TV emisija - Žir od majke prirode
Žir od Majke Prirode – Gostovanje u TV emisiji Jovana Memedovića

Ne propustite ovu „edukativnu emisiju za sve one koji žele da se bave svojim životom“ – poručuje prirodnjak Pavle Šojić.

Nova saznanja o hrastovom žiru u ljudskoj ishrani

Njegovo veličanstvo
HRASTOV ŽIR

 

Šta je to u žiru što ga čini
zdravom hranom?

žir
Njegovo veličanstvo HRASTOV ŽIR

Drvo hrasta je veliki izvor pozitivne energije koju čovek može, neposredno, da primi iz prirode. Zato, nema sumnje da i njegov plod – žir može da ima pozitivan uticaj na zdravlje čoveka, posebno u obliku ishrane.

Za zdrav i dugovečan život čovek je predodređen da se okrene prirodi i koristi njene blagodeti. Žir je prirodan, organski proizvod. To znači da je nastao bez upotrebe hemijskih preparata u toku razvoja, sazrevanja, skladištenja i prerade za ljudsku ishranu.

Svaka hrana koja se unosi u ljudski organizam stvara životnu energiju, održava i izgrađuje ćelije i sprečava oksidaciju ćelija. Žir hrasta omogućava u ljudskoj ishani sve tri funkcije.

Energetska funkcija u žiru obezbedjena je cca 60% ugljenim hidratima i cca 5% mastima. Energetska funkcija omogućava održavanje života, kretanje i mehanički rad. Ona stvara toplotu, daje rad srcu, omogućava disanje kao i rad drugih organa ljudskog organizma.

Gradivnu funkciju žir ostvaruje sa cca 5% proteina iz kojih organizam izdvaja aminokiseline. Ova uloga hrane omogućava neophodan gradivni materijal za rast i obnavljanje istrošenih ćelija organizma.

Antioksidativnu / zaštitnu funkciju obezbeđuje mnoštvo minerala koji se nalaze u žiru. Minerali su, ne samo potrebni, već i neophodni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma.

U žiru su identifikovani fosfor(P), kalijum(K), kalcijum(Ca), magnezijum(Mg), gvoždje(Fe), natrijum(Na), mangan(Mn), cink(Zn), bakar(Cu), hrom(Cr).

Poznato je da su K, Ca, Mg, Na elektroliti koji su odgovorni za održavanje balansa tečnosti unutar i van ćelija u čoveku. Koliki je sadržaj makro i mikroelemenata u žiru zavisi od stepena termičke obrade, odnosno ciljnog proizvoda.

NAPOMENA:


Proizvodi od žira su organska hrana prilagođena za ishranu ljudi koji su mesojedi, vegetarijanci, vegani i koji koriste sirovu hranu.

Traži na sajtu

Knjiga Upoznaj sebe - Sistem organa za varenje

Otkrijte fascinantan svet digestivnog sistema uz ovu informativnu knjigu. Naučite kako vaše telo obrađuje hranu i hranljive materije na jednostavan i zanimljiv način.

Intervju Pavla Šojića za časopis Bilje zdravlje

U ovom ekskluzivnom intervjuu Pavle Šojić govori o neverovatnom potencijalu žira u lečenju anemije i moći fitoterapije. Ne propustite ovo fascinantno čitanje!

Scroll to Top