Bilje-zdravlje

Imate pitanja, želite konsultaciju? Pozovite nas na Mob: 063/ 80.87.608, pišite nam na E-mail: Skap1937@gmail.com
Vi ste ovde: Početna » Knjiga Upoznaj sebe – sistem organa za varenje

Knjiga Upoznaj sebe – Sistem organa za varenje

 

Predgovor knjige

Knjiga Upoznaj sebe - Sistem organa za varenje
Knjiga Upoznaj sebe – Sistem organa za varenje

Knjiga Upoznaj sebe – Sistem organa za varenje. Štivo u ovoj knjizi napisano je posle dvadesetogodišnjeg ličnog iskustva o ishrani i zdravom životu. Autor se bavio izučavanjem svojstava samoniklog lekovitog bilja kosmajskog podneblja. Svrha ovog proučavanja je bila očuvanje zdravog ljudskog organizma i njihovog terapeutskog delovanja pri nastalim zdravstvenim problemima.

Knjigu je napisao čovek bez zvaničnog medicinskog obrazovanja. Njegovo proučavanje lekovitog bilja zasnovano je na zdravstvenom samoobrazovanju i ličnom iskustvu i iskustvu sa drugim korisnicima. Njemu su se mnogi ljudi obraćali za pomoć, uglavnom, kada su imali zdravstvene probleme. Njegovi korisnici najčešće su patili od opekotina, posekotina, raznih infekcija, disajnih problema, problema u probavnom sistemu i drugih problema.

Razmišljanja iznesena u ovoj knjizi proizilaze iz etike prosvetnog radnika da što uspešnije svoje znanje prenese drugima. Ta etika je bila motivisana namerom da im pomogne da u životu budu uspešniji. Tako se probudila želja da se uhvati olovka i papir i učini da sadržaj ove knjige bude dostupan javnosti. Ovo je skroman doprinos onima koji žele da upoznaju sebe.

Knjiga je namenjena, uglavnom, medicinski neobrazovanim ljudima, koji žele da upoznaju sebe, kako bi živeli zdravije, srećnije i dugovečnije.

Autor, Pavle Šojić

 

Da li ste razmišljali šta se dešava u vašem organizmu kada započinjete doručak, ručak ili večeru? Kojim putem prolazi uzeta hrana? Kakve se promene u hrani dešavaju na tom putu? Koji organi u vašem organizmu učestvuju u procesima prerade hrane? Verovatno, većina će imati negativan odgovor.
Pavle Šojić

 

Podaci o knjizi Upoznaj sebe – Sistem organa za varenje

Detalji o knjizi
Štampa:Ton plus – Beograd
Izdavač i Autor:Pavle Šojić
Godina izdanja:2012
Format:14 x 21 cm
Povez:meke plastificirane korice
Broj strana:92 str.
ISBN broj:978-86-915503-0-1


Cena knjige je 500 din. Možete da je naručite i kupite direktno od autora, preko telefona Mob: 063/80-87-608

 

 

Sadržaj Knjige Upoznaj sebe – Sistem organa za varenje

 1. Predgovor …………………………………………………………………..5
  Uvod ……………………………………………………………………………7
  1. Sistem organa za varenje ………………………………..11
   1.1. Osnovni organi sistema za varenje …………14
   1.1.1.Ušna duplja ……………………………………………..14
   1.1.2.Ždrelo ……………………………………………………….14
   1.1.3.Jednjak ………………………………………………………17
   1.1.4.Želudac ……………………………………………………..20
   1.1.5.Tanko crevo ……………………………………………..23
   1.1.6.Debelo crevo ……………………………………………25
   1.2. Prateći organi sistema za varenje …………….28
   1.2.1. Zubi …………………………………………………………28
   1.2.2. Jezik …………………………………………………………28
   1.2.3. Pljuvačne žlezde ………………………………………28
   1.2.4. Jetra …………………………………………………………30
   1.2.5. Žučna kesa ……………………………………………..32
   1.2.6. Gušterača ……………………………………………….34
  2. O ishrani …………………………………………………………..36
   2.1. Ugljeni hidrati …………………………………………….39
   2.2. Proteini ………………………………………………………42
   2.3. Masti – lipidi …………………………………………..…45
   2.4. Minerali …………………………………………………..…46
   2.5. Vitamini …………………………………………………..…52
   2.6. Voda ……………………………………………………….….55
   2.7. Vlakna …………………………………………………………57
  3. Holerterol …………………………………………………………58
  4. Slobodni radikali ……………………………………….……..61
  5. Acido-bazne vrednosti …………………………………….62
  6. Hrastov žir …………………………………………………….…..65
   6.1. Škap kafa …………………………………………….……. 67
   6.2. Kosmajski šejk ………………………………………….. 68
   6.3. Brašno od žira ………………………………………….. 69
   6.4. Medicinski ugljen …………………………………….. 69
  7. Neki poremećaji u probavnom sistemu
   i metabolizmu……………………………………………………… 69
   7.1. Gorušica …………………………………………..……….. 69
   7.2. Gastritis …………………………………………….………. 70
   7.3. Nadimanje …………………………………………….…. 71
   7.4. Čir – ulkus ………………………………………………… 72
   7.5. Hemoroidi ………………………………………….……. 74
   7.6. Dijabetes …………………………………………….……. 75
   7.7. Anemija ……………………………………………………… 77
  8. Prilozi ……………………………………………………………….. 81
  9. Literatura ……………………………………………………..….. 91
 

 

 

Šta se dešava u vašem organizmu kada započinjete doručak, ručak ili večeru?

Da li ste razmišljali šta se dešava u vašem organizmu kada započinjete doručak, ručak ili večeru? Kojim putem prolazi uzeta hrana? Kakve se promene u hrani dešavaju na tom putu? Koji organi u vašem organizmu učestvuju u procesima prerade hrane? Verovatno, većina će imati negativan odgovor.

Čitajući redove ovog štiva pokušaće se dati odgovori na prethodno postavljena i neka druga pitanja, na način koji će, nadam se, biti dovoljno razumljiv. Biće manje latinskih izraza i neće se ulaziti u biohemijske procese i da se pri tome ne izvode pogrešni zaključci. Postoji uverenje da izložena materija i interpretacija, ne odudara od stavova oficijelne medicine, niti je to bila namera.

Sadržaji u knjizi sa kojim se upoznajete nema nameru da vas savetuje da odbacite svog lekara,da sami utvrđujete dijagnozu i samoinicijativno preduzimate terapiju, niti je namera, da kada posetite svog lekara pokušate da sugerišete šta bi trebalo preduzeti u otklanjanju nastalih zdravstvenih problema. Ne, neka lekar radi profesionalno svoj posao onako kako nalaže struka i nauka.

Šta da radim i kako dalje da živim da bi bio zdraviji?

Sebe smatrajte kao njegovog saradnika kome saopštavate signale koje vam organizam šalje. Zato je potrebno i upoznati sebe. Ovo je pokušaj, pomoći pri dilemi, šta bi trebalo Potrebno je upoznati sebe učiniti da bi bili zdraviji? Šta bi, lično, trebali da uradite, pre odlaska kod svog lekara i pre nego zatražite pomoć za otklanjanje nastalih zdravstvenih problema? Pokušaće se sugerisati da menjate loše navike koje su dovele do nastalih zdravstvenih problema.

U razgovoru sa ljudima koji su se obraćali autoru ove knjige, da im pomogne u nastalim zdravstvenim problemima, uočeno je da bi svi oni želeli da prihvate savete za zdraviji život. Svi se pitaju: ,,Šta da radim i kako dalje da živim da bi bio zdraviji?” Uočeno je da mnogi ne razmišljaju šta je za njihov organizam zdravo, u odnosu na hranu koju unose u organizam. Za svoje zdravlje spremni su da okrive sve druge, samo ne sebe. Naš organizam je naš najbolji lekar. On nas upozorava šta treba i kada treba nešto učiniti. Zbog toga ga treba upoznati, osluškivati i postupiti po njegovim instrukcijama. On reaguje na hranu koja mu ne odgovara, na stresnu situaciju, zamor i ostale nadražaje.

Terapijska i edukativna uloga knjige Upoznaj sebe – Sistem organa za varenje

Svaki čovek mora sebe upoznati i osposobiti da pomogne svom organizmu,da zna šta treba činiti, da signali koji su upućeni iz organizma budu uvaženi. Pre nego što se uputite kod svog lekara, potrebno je postaviti sebi pitanje: ,,Da li sam ja učinio sve što je u mojoj moći da ne dođe do takvog stanja u organizmu?” Treba koristiti osobinu koju mi jedini, kao biće, posedujemo da smo u stanju, na osnovu saznanja o dešavanju u našem organizmu, korigujemo sebe, od ishrane do ostalih svakodnevnih aktivnosti.

Zbog toga i ova knjiga ima terapijsku i edukativnu ulogu, da pomogne medicinski neobrazovanim ljudima da upoznaju sebe, da zamene loše navike i pomognu sebi da žive zdravije, srećnije i duže. Individualno se mora tragati za greškama i navikama koje Treba poslušati poruke koje nam organizam saopštava su dovele do narušavanja zdravstvenog stanja. Preventivno se mora delovati da se spreči narušavanje zdravlja. Polazi se od toga da je naš organizam, bez obzira na sličnu anatomiju i fiziologiju svih organa sistema sa drugim životinjskim vrstama, ljudski organizam ima i svoje specifičnosti. Na njegovo funkcionisanje deluju različiti faktori, kao što su duhovno/duševna i druga stanja, čiji su efekti individualni. Čovek treba da prihvati da u životu dosta zavisi od njega lično.

Bogatstvo čoveka je njegova sposobnost da reaguje na promene

Naš život je naše reagovanje na stvorene okolnosti sredine, koje su promenljive. Bogatstvo čoveka je njegova sposobnost da stalno reaguje na te promene u cilju održavanja zdravog organizma. Organizam se mora pripremiti da ga spoljašnji uticaji, bez obzira na njihov izvor nastanka, ne ugroze, bilo stresnom situacijom, zagađenjem, konfliktnim događajima ili drugim. Priprema organizma za odgovarajuće reagovanje nije uslovljena stepenom obrazovanja, godinama života, polom, već samo načinom razmišljanja. I zato treba upoznati sebe. Ceo život je penjanje uz konopac.

Izdrživost konopca i sposobnost penjanja uz njega svako gradi sam. Neki se uz njega penju do, za njih, moguće visine. Za druge je „svoj“ konopac pri penjanju neizdrživ, kida se, a oni sa njim padaju, najčešće, bez mogućnosti da se proces ponovi.

Ako ova knjiga bude uspela da vas pokrene da razmišljate o sadržaju koji je dat u uvodnom delu, ona je postigla cilj. Unapred zahvaljujem  svima, koji će svoje utiske bez obzira kakvi su, preneti autoru knjige na e-mail: Skap1937@gmail.com

 

Pavle Šojić bio je profesor mašinske grupe predmeta. Magistrirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Autor je više udžbenika i didaktičkih materijala iz oblasti mašinstva. Predavao je u mašinskim školama u Mladenovcu i Beogradu. Bio je profesor i direktor Više pedagoške škole i Mašinskog centra „Prvi maj“ u Beogradu.

Poslednjih dvadesetak godina bavi se izučavanjem samoniklog lekovitog bilja i njegovog uticaja na ljudski organizam. Patentom „Tehnološki postupak za preradu hrastovog žira u obliku mlevene kafe“ uspeo je da učini hrastov žir, koji je veoma zahvalna hrana, dostupnim za ljudsku ishranu, u obliku Škap kafe, Kosmajskog šejka, Brašna od žira i Medicinskog ugljena. Živi i radi na Kosmaju i u Beogradu.

 

 

Scroll to Top